25 ideer til bæredygtige bryllupsgaver – Vi har valgt at lave en slags De mest meningsfulde gaver, er dem med en eftertanke. Et større budskab, der kan glæde både brudepar og omverden. Er du inviteret til bryllup i foråret eller til sommer, har du måske overvejet at finde en gave, som ikke blot ryger i bunken af materielle goder.

Vi har samlet en masse bæredygtige gaveideer til dig som bryllupsgæst, som vil glæde brudeparret nu og langt ud i fremtiden.

skribent til bryllup

Til boligen

Vil du give brudeparret en bæredygtig gave, de begge vil blive glade for, er det helt rigtigt at gå efter en gave til boligen. Og her er der meget at vælge imellem, men vi har udvalgt fem gaver i hver sin bolig-genre:

Unikt keramik

Smukt, unikt keramik er altid en sikker vinder. Køber du håndlavet keramik i den lidt dyre ende, vil det oftest holde meget længere end billigt masseproduceret keramik – og på den måde bliver din bryllupsgave til en bæredygtig en af slagsen. Find mere inspiration til keramik i København – det kan være alt fra en stor japansk skål til et sæt af smukke, detaljerede kaffekopper. 

Genanvendelige termo-kopper

Termo-kopper bør være en del af enhver husstand. For termo-kopper gør det særdeles mere bærdygtigt at have kaffe eller the med på farten, frem for hvis man køber varme drikke to go i plastikkrus. Så har brudeparret ikke en termo-kop til hver part, er det på tide, at de får det.

God fairtrade kaffe

Kaffe er vigtigt for de fleste. Og giver du brudeparret et par poser af en god bæredygtig, fairtrade kaffe, er du mere eller mindre garanteret smil på parrets læber! 

Altid tilgængeligt sundt vand 

Vil du give brudeparret mulighed for at få ekstra sundt vand tilgængeligt i hjemmet til enhver tid – uden at skulle købe mineralvand pakket i de miljøskadelige plastikflasker -, kan du overveje at give en ioniseringsmaskine i bryllupsgave. En sådan maskine kører vandet gennem en elektrolyseproces og gør derigennem vandet rigt på de sundhedsfremmende antioxidanter.

Traditionel fast håndsæbe

Mange husholdninger køber i dag flydende sæbe til have stående på siden af håndvasken. Men det er faktisk ikke den bedste bæredygtige løsning. For faktisk er det den traditionelle, faste håndsæbe, der er det mest bæredygtige valg, da den typisk  ikke er fremstillet på syntetisk, miljøskadelig vis. Så giv brudeparret et par forskellige, lækre, faste håndsæber.

En smuk stofdug 

En flot, holdbar dug gør de festlige begivenheder lidt mere bæredygtige – for i modsætning til fx papirduge, kan en rigtig stofdug vaskes og genbruges rigtig mange gange. Og der findes heldigvis en masse smukke stofduge, så kig dig omkring og vælg en, som begge parter i brudeparret vil kunne lide. 

Store, holdbare stueplanter

Planter i hjemmet kan være med til at forbedre indeklimaet, og så er de meget mere bæredygtige end fx blomster med blade, da de visner, smides ud og erstattes med nye blomster gang på gang. Giver du brudeparret en eller flere store, holdbare stueplanter, der kan holde i mange år, er du home-safe, når det kommer til bæredygtige gaver. 

Til haven

Gaver til brudeparrets have kan virkelig også storhitte. Og her er mulighederne for at gøre gaverne bæredygtige også mange:

Havehjælp til en bæredygtig have

Har brudeparret et ønske om en bæredygtig have – eller vil du bare gerne give dem en – kan du hyre en professionel anlægsgartner, der kan optimere parrets have i forhold til biodiversitet og bæredygtighed. Brudeparret kan sammen med anlægsgartneren få lagt en plan for deres nye, bæredygtige have, og resultatet vil helt sikkert blive godt!

Bistade

Bistade i haven er med til at optimere havens biodiversitet – og er samtidig sjovt og hyggeligt. Bier bestøver blomster og afgrøder, som vi mennesker lever af, og de er derfor helt uundværlige. Du kan kontakte en professionel biavler og få dem til at opsætte bistader i brudeparrets have, og på den måde vil deres have være med til at gøre en forskel for hele vores økosystem.

Gode, holdbare havemøbler

Havemøbler kan fås i alverdens afskygninger. Mangler brudeparret et havemøbelsæt, har du her muligheden for at give en lækker, brugbar og bæredygtig gave – hvis du altså går efter de lidt dyrere havemøbler i fx træ, som kan holde i mange år. 

Solcellelamper 

Solcellelamper er gratis i drift, fordi de kun bruger solens energi til at lyse – og de er dermed meget miljøkorrekte! Solcellelamper er den perfekte bæredygtige bryllupsgave, som begge i bryllupsparret vil nyde godt af de mørke sommeraftener. 

Læs alt om bryllup og bryllupsplanlægning her

Frugttræer og bærbuske

Giver du brudeparret et frugttræ eller bærbuske, behøver de ikke gå ud og købe frugten eller bærene i supermarkedet (oftest pakket i miljøbelastende plastik). Og der findes heldigvis et væld af muligheder, når det kommer til frugttræer og bærbuske!

hotel bramslevgaard bryllup-23

Til Gommen

Uanset om du skal til det traditionelt bryllup med gom og brud, eller måske bryllup med to gomme, så er der masser af bæredygtig inspiration at hente, når du skal finde bryllupsgaven til ham.

Etisk produceret kvalitetstøj

Modeindustrien er fyldt med dårligt produceret tøj, der både sidder dårligt og er lavet på ikke-bæredygtige materialer. Hvis du vil forkæle brudgommen, kan en personlig fitting af et jakkesæt i bæredygtige materialer være både en lærerig oplevelse i, hvordan jakkesættet skal sidde, og en god investering med kvalitetsmaterialer, der holder mange år ud i fremtiden. 

Til manden på farten

Er gommen den aktive type, bliver der sikkert også brugt en del plastikflasker over årene. Hjælp udendørs manden på vej med en drikkeflaske i miljørigtige materialer, som er nem at have med på farten og nem at holde ren. Så kan han altid holde sine drikke kolde eller varme, uanset om han skal til arbejdskonference eller træne i hverdagen

Alt i bæredygtig bambus

Bambus er et materiale, som vinder frem i alt fra beklædning, interiør og brugsgenstande. I dag er det faktisk muligt at købe alt fra solbriller og sokker til et lækkert herreur alt sammen fremstillet i bambus. Saml dit egen sustainable-gavekurv med udvalgte bambus lækkerier. Husk! en mand kan aldrig have for mange sokker.

bryllupsfotograf

Til Bruden

Går du efter en gave til bruden (eller brudene) i brudeparret, giver vi der her bud på fem bæredygtige af slagsen:

Tur til frisøren

En klipning hos en god frisør vil uden tvivl falde i brudens smag. Og da enhver har brug for en klipning i ny og næ – og da en klipning ikke er endnu en typisk material gave – går den i den grad under kategorien bæredygtig gave. 

Massage

Giver du bruden en massage – eventuelt i dit selskab – vil du også komme udenom en material gave. Du vil i stedet give en gave, der skaber velvære, komfort, som ikke er miljøbelastende, og som I kan nyde sammen. 

Makeup

Makeup findes efterhånden i et væld af naturlige og bæredygtige udgaver, så her kan du også gå på opdagelse, når du skal finde en gave til bruden. Kunne du have lyst til at give en gave før den store dag, kan du give bruden et besøg hos en professionel make up artist, hvor hun kan få lagt en brude make up på den store dag. 

En moderigtig og bæredygtig kjole

En kjole er typisk en materiel, ikke så bæredygtig gave at give. Men går du efter en moderigtig kjole fra en tidligere kollektion (som ellers ofte bliver brændt eller smidt ud på bekostning af tøj fra den nyeste kollektion), giver du faktisk en både moderne og bæredygtig gave. For at finde en kjole, bruden vil elske at have på, bør du tænke over brudens kropstype og vælge kjolen derefter.

En natursmuk vandretur 

Inviterer du bruden med på en natursmuk vandretur med lækre snacks og kaffe i rygsækken, vil du i den grad være på den sikre side, når det kommer til en bæredygtig gave. Og samtidig vil du og bruden få nogle skønne timer, hvor I virkelig kan få snakket igennem i smukke omgivelser. 

Har du været på bryllupsmesse?

bryllupsfoto

Oplevelsesgaver uden klimaaftryk

Plant dit eget bryllupstræ

I disse klimabevidste tider er der stort fokus på biodiversiteten og særlig plantningen af træer. Få brudeparret til at blive del af en grønnere fremtid og plant nye træer i deres navn. Sådan kan de følge udviklingen i deres grønne stempel på planeten. 

En ferierejse på tandem

Hvad kan bedre ryste et nygift ægtepar sammen end teamwork. Lej eller forær brudeparret et tandemcykel, og planlæg en spændende rute i en dansk skov eller et smukt kystområde. Hvis brudeparret ikke allerede har planlagt en bryllupsrejse, kan den miljøvenlige cykelrejse være en uforglemmelig oplevelsestur rundt i det danske landskab.

En tur i trætoppene

Bliv selv en del af oplevelsen, når du forærer brudeparret en oplevelse for familie og venner. Med forhindringsbaner, som GoMonkey i Gladsaxe eller Go High nær Kragerup Gods, kan du klatre sammen i de mange klatrebaner for begyndere og øvede. Aktiviteten kræver, ud over det udleverede klatreudstyr, kun gode kondisko og tøj, du kan bevæge dig i. Sammen kan I nyde en sjov og fysisk udfordrende, der kun kræver mod og lyst. 

Vil du vide mere om, hvordan du kan forevige oplevelserne fra den store dag? Læs vores guide til at tage bedre billeder eller hør en af vores professionelle fotografer om, hvad vi kan gøre for dig.

De spiselige 

Bæredygtig spise er kommet for at blive – og mulighederne for at indtænke det i bryllupsgaven er mange:

Grønt og bæredygtigt restaurantbesøg 

Flere og flere restauranter har taget den grønne og bæredygtige bølge til sig. Og derfor er der mange muligheder, hvis du vil give brudeparret et bæredygtigt restaurantbesøg i bryllupsgave. Restauranter som Manfreds på Nørrebro i København og BioMio på Vesterbro i København er gode bud her!

Måltidskasser

Har brudeparret travlt i hverdagen og ofte ikke tid til at kreere sunde, grønne måltider, kan du give dem en periode med grønne måltidskasser eller nemme, klimavenlige færdigretter. Det vil helt sikkert blive værdsat og være en særdeles grøn og bæredygtig gave. 

Hjemmedyrkede svampe

Med sit brugte kaffegrums kan man nu dyrke sine egne svampe i hjemmet. Til hjemmedyrkningen skal man have fat i et særligt ‘gro-sæt’, hvor de helt rigtige forudsætninger for at få svampene til at gro i kaffegrumset bliver til. Dét er både en yderst bæredygtig, sjov og hyggelig bryllupsgave!

Gavekurv med klimavenlige lækkerier

En gavekurv med alverdens grønne, bæredygtige og klimavenlige snacks og lækkerier vil både se flot ud og uden tvivl gøre brudeparret godt. Du kan proppe alt fra økologiske nødder, og kvalitetschokolade til fairtrade kaffe i kurven.

Picnic i det fri

Inviterer du brud og brudgom på picnic i det fri, er der ikke et øje tørt. Pak en kurv eller taske med grønne, miljøvenlige fødevarer og retter som fx grove salater med bælgfrugter, fisk, skaldyr, hjemmebagt brød med smør, kikærter og hummus.

Læs også:

indhold