Du er brudens far og din datter skal endelig giftes

Du er brudens far og din datter skal endelig giftes med….ja…ok, ham fyren der har stjålet hende fra dig! At skrive en bryllupstale til hende uden at det lyder for stift og belærende er lettere end det lyder – bare vær dig selv!

Læs vores artikel Alt om bryllup her.

Start med en kort historisk gennemgang

En bryllupstale behøver ikke være 2 timer lang – tvært imod. Du kan altid starte med en rørende eller sjov begivenhed fra da bruden var lille – eller at vise et sjovt foto. Husk at bryllupsfestens toastmaster sikkert allerede har præsenteret dig, så det behøver du ikke, men din bryllupstale kunne eks. Starte sådan:

”Da du blev født, følte jeg i dét øjeblik, at der kun var os to i hele verden – jeg ville ønske at jeg kunne have sat tiden i ’pause’, ligesom en video man stopper for at tage en pause. Du blev hurtig en lækker baby med elastikker om dine små, tykke arme og jeg begyndte at kikke efter det første smil, den første tand – ventede på dine første ord. Hver gang der kom en af dine ’første’, var jeg så stolt og følte at jeg havde gjort noget helt rigtigt. Nu da du skal giftes, ved jeg at jeg gjorde noget rigtigt!

Da du fortalte mig, at du havde fundet den eneste ene og at det skulle være din mand nu, blev jeg rørt inden i men jeg fik også en dejlig, rolig fornemmelse inden i – da jeg skulle lære dig at køre bil, kørte du den direkte i grøften! Kan du huske det? Nu slipper jeg for det – nu kan du køre bilen i grøften med din mand. Du lærte aldrig rigtig at køre min bil……” (sagt med glimt i øjet, griner gæsterne og du får en god afrunding på din intro)

Leder i efter stedet til den store bryllupsfest?

Den stolte far til bruden

Her kan du fortælle hende om oplevelser, hvor hun gjorde dig stolt – ud over at hun skal giftes. Eksempelvis:

“I dag er en helt speciel dag – Jeg kan ikke huske sidst jeg var SÅ stolt af dig, som nu da du skal giftes, for du har gjort mig stolt så mange gange – måske var det da jeg så dig med studenterhuen på. Du troede aldrig du fik den og at eksaminerne ville slå dig om kuld – men du klarede det og jeg har ikke før i dag, set dig så stolt over at have opnået siden den dag. Jeg har helt glemt hvor syg du blev af vodka til studenterfesten….men du fik så huen passede! Skulle vi ikke skåle på det?”.

Et faderligt råd

“Jeg kan forstille mig at du ikke ønsker ret mange faderlige råd nu – og da slet ikke midt i en bryllupstale – bierne og blomsterne har vi snakket om men som far, vil jeg alligevel give dig ét enkelt råd, som kan overtrumfe alle, når du virkelig har behov for et godt råd om ægteskab: gør det kort og undgå at true din mand mere end én gang om ugen! Ups, sagde jeg noget forkert?” (her bør gæsterne grine igen)

Hvordan du har det nu

Huske endelig at sig det med at holde ægteskabet kort med glimt i øjet og grin gerne selv lidt af den, så du er sikker på at alle gæsterne (og specielt brudeparret) opfatter det som ment i spøg. Husk også at ros gommen i din tale! Eksempelvis:

”Morten og Linda! Må al kærlighed, glæde, fred og fordragelighed gennemvædde jeres ægteskab – det fortjener I og det fortjener alle I kender. I får jeres bump på vejen fremover, men jeg er sikker på at I får kørt stille over dem, så varerne inde i bilen ikke vælter – og husk at elsk hinanden alligevel, selvom det skulle ske. Morten bliver en god mand og jeg vil ønske dig alt held og lykke med at trække min datters bil op af grøften igen! – pas lige så godt på hende, som jeg har!”

Læs artiklen om hvordan du finder din brudekjole.

Sådan kommer man ud af en bryllupstale

Der kan nogle gange godt være et “tomrum” hvor de mere fremtrædende personers bryllupstale er færdig – den kan ligesom hænge lidt i luften hvor gæsterne ikke lige ved om de må begynde at snakke igen osv. Her kan du, som brudens far, sætte fut i tingene efter talen igen ved eks. at starte et af de mange, sjove kysseritualer !

indhold