Skuddag – dvs. d. 24. februar – er det pigerne efter dregene, når det gælder frieri. Traditionelt er det manden, der tager initiativet til at fri, men er han for sløv i optrækket, må den kommende brud selv forsegle sin skæbne ved at fri til ham på skuddag. Siger han nej, koster det en straf!

Misforståelse om datoer

Først skal vi lige rydde en misforståelse af vejen: det er d. 24. og ikke, som mange fejlagtigt tror, d. 29. februar, der er skuddag. Årsagen til at det er d. 24., stammer tilbage fra oldtiden kalender, hvor februar kun havde 23 dage. Derfor var d. 24. (som vi kender d. 29. i dag) en ekstra dag hvert 4. år. På trods af at d. 24. februar findes i alle år, er det dog kun i skudårene, at traditionen står ved magt!

Læs artiklen: Alt om bryllup her

Siger han nej, koster det!

Om Dronning Margaret har været utålmodig med sin mands frieri, kan ingen vide – men i det herrens år 1288, finder hun på et fif, som brude har kunnet glæde sig over lige siden. Hun indførte nemlig en ny tradition, hvorfra det nu blev OK for bruden at fri – hvis det foregik på skuddagen. Hvis den udkårne mand ønskede at takke nej til frieriet, skulle staklen betale bruden en straf på 12 par handsker. Det var sikkert en dyr straf i sin tid.

Intet bryllup uden smukke bryllupsbilleder.

Er det ok at hun frier?

Mange piger vil gerne giftes – og nogle gange er drengene måske lidt for sene til at komme ud af starthullerne. Kvinder må naturligvis altid fri – også uden for skudår – men selvom 4 ud af 5 adspurgte kvinder synes det er helt ok at det er hende, der frier, er det stadig manden, der står for  84% af alle frierier.

Når HUN frier, er der dog ikke samme traditioner og forventninger forbundet med det, så er du en “hun”, der agter at fri på skuddagen, kan du godt være lidt mere opfindsom, end den maskuline tradition med at gå på knæ med en rose og et sæt ringe.

I dag er skuddagen som en “fri-dag” vel mest en munter spøg, som medierne nævner med et smil på læben hvert år i februar – hvor mange der reelt benytter sig af det, er nok uvist.

Læs artiklen: Hvordan skaber man det perfekte bryllupsfoto her.

Vi har sammensat denne top 10 over de populæreste begivenheder/årstider/datoer at fri på:

1. Juleaften
2. Nytårsaften
3. På jeres årsdag for kæresteri
4. Valentinsdag
5. På fødselsdage (din og hans/hendes)
6. Skuddag (hvis han siger nej, skal have give dig 29 handsker!)
7. På ferierejser
8. Til andres bryllup (!)
9. Til svendegilder eller lign. uddannelses- og jobmæssige mærkedage
10. På jeres årsdag for første møde

indhold