Hvem spiller til DIN fest? Hvem fyrer den af til festsangene?

Hvem spiller til DIN fest eller bryllup? Hvem fyrer den af til festsangene? Hvordan søger du for at få en musik der passer alle til festen? Kan man få en professionel DJ til 2.000 kr? Mange spørgsmål ser dagens lys første gang hos de af os, der står med ansvaret for at skaffe den rette musik til festen. Næppe kan én ingrediens i fest-suppen være så svær at ramme efter alles ønsker og derfor har vi talt med nogle eksperter inden de tre mest brugte kilder til festmusik : ulejer af jukeboxe, et festmusiker-bureau og et disc jockey bureau.

Ét eller andet sted mellem discountløsningen med egen batteridreven ghettoblaster med Radio Bingo og den alt for dyre løsning med et 12 mands orkester med Elvis som gæsteoptræder, finder vi………

Den klassiske – selskabsmusikeren

I årevis har professionelle selskabsmusikere – mange steder kaldet ”suppe-steg-is-musikere” kørt landevejene tynde og spillet til alt lige fra Moster Annas 75 års fødselsdag til Mikkelines barnedåb. Konfirmation efter konfirmation er blevet ført af denne type musiker og hvem har ikke oplevet den på samme tid anonyme og energiske klaverbokser?

Priserne svinger mellem 1.500 kr. og 5.000 kr. – ikke så meget afhængig af hvilken musiker man finder, men mere afhængig af den mængde tid, musikeren er hyret til at spille. Musikvalget bærer præg af at musikeren hele tiden kan fornemme sit publikum og spille ”ønskenumre”. Den dygtige musiker forstår at spille stille og ubemærket under spisningen, guide alle godt gennem diverse festsange og spille op til dans bagefter.

Den nye – DJ’en

Den løsning der har haft størst fremgang inden for de sidste 5 år, er at have en dj (disc jockey) der kommer og spiller. Søren Arnsbo, daglig leder af Danmarks populæreste bureau for udlejning af dj’s fortæller : ”For bare 5 år siden kunne ingen forestille sig at en dj havde noget at gøre til familiefester”. ”Mange forbandt en dj med røgfyldte discoteker”, forsætter han og tilføjer at ”efter discoteksmusikken har fået sit indtog på teenageværelserne, forventer de unge også denne type musiker til deres private fester”.

Han mener, at en dj til en fest som en konfirmation tilbyder den ultimative blanding – ”Husk på, at en dj har en hårfin fornemmelse for hvad folk tænder på – en dygtig dj vil altid spille det musik de pågældende gæster reagerer positivt på. Og så skal vi lige dementere myten om at dj = dunke-dunke-musik – enhver god dj har en værktøjskasse med musik til ethvert selskab uanset om det er en konfirmation eller en 40 års fødselsdag”. En god dj fås til omkring 2.500 – 3.500 kr.

Den nostalgiske – jukeboxen

Efter at jukeboksen havde sin berømte storhedstid i diverse kaffebarer dengang da rocken blev født, er den nu 40 år senere tilbage igen og stadig med sit klassiske udseende.

Nobody, som er Danmarks største jukeboksudlejer, udlejer kun den originale Wurlitzer Jukeboks fra 50’erne, der samtidig er meget driftsikker og har en fremragende lyd. Derfor er den stadig den mest efterspurgte løsning for alle typer fester uanset alder.

Jukeboksen er fyldt op med over 1.600 dansevenlige musiknumre

Jukeboksen er fyldt op med over 1.600 dansevenlige musiknumre fra 60’erne frem til i dag – og med et godt mix mellem engelsk og dansk. Du finder også musik til spisning, anledningsmusik og speciel dansemusik som f.eks. salsa, latin og gammel folkedans. Med dette brede og store musikindhold har du alle muligheder for at vælge netop den musik der passer til festen og dine gæster, da du typisk kun bruger 150 musiknumre til en fest på 10 timer.

Ønsker man at holde en rigtig 60’erfest med spejlkugle og brülcreme er der også mulighed for at få en specielt pakket jukeboks, udelukkende med musik fra 50’erne, 60’erne og 70’erne.

Ud over “Kongen” – den store Wurlitzer Jukeboks, kan de også levere den specielle “Princess”, som er en mindre model, dog med det samme store musikudvalg. Denne jukeboks vælges ofte i beboelse og festlokaler, hvor der er trangt med plads, i etagebyggeri eller på udflugter til øer o.lign.

Jukeboksen leveres i god tid inden festen starter og afhentes typisk dagen efter, når festen er slut. Prisen for at leje en jukeboks ligger fra 1.500 kr. i døgnet og opefter, alt afhængig af service og kvalitet.

Skulle uheldet være ude under festen, ydes der fuld service straks, da de fleste tilbyder “Døgnvagt” aldrig er længere væk end telefonen. Det er dog sjældent, der bliver brug for denne service, da Jukebokse og alle former for anlæg altid leveres, opstilles og afhentes af leverandøren, og samtidig leveres Jukeboksen med en udførlig og letforståelig brugsanvisning og en række gode råd til værten.

Fordele og ulemper

I sidste ende spiller mange faktorer ind – men husk……en fest har en hovedperson – og det må være rimeligt at forvente, at musikken ikke bestilles for gæsternes skyld eller ud fra økonomiens skyld alene. Husk derfor at tage hovedpersonen med på råd, når musikken skal findes. Vi vil i følgende kort sammenfatte fordele og ulemper ved ovenstående 3 måder at få musik til festen:

Plusser & minusser ved det hele

Selskabs-musiker

 • Kan spille med på festsangene
 • Falder i god smag hos den voksne del af gæsterne
 • Kan godt blive lidt for meget dansktop-præget
 • Desværre spiller ikke alle lige godt og nogle synger ligefrem……mindre flatterende
 • Regnes nok af de fleste konfirmander for lidt for umoderne

Discjockey

 • Har typisk meget fin fornemmelse for folks ønsker
 • Falder typisk i god smag hos de yngre deltagere
 • Er typisk underholdende med lidt mere lys, røg og effekter end de to andre alternativer
 • Kan ikke spille med på festsangene
 • Ikke alle dj’s har andet end hitlistemusik med

Jukebox

 • Nemt og bekvemt
 • Folk vælger favoritterne
 • Billigt i forhold til andre alternativer
 • Koster ikke ekstra ved ”overdans”
 • Meget stort udvalg af kendte hits
 • Kan ikke spille med på festsangene
 • Ikke alle udlejere har døgnvagt og forsikringsdækning
 • Gæst kan vælge mindre god melodi

indhold