Bryllupsfotos og copyright – hvem har rettighederne til jeres bryllupsbilleder?

Hvem ejer dine bryllupsfotos? De fleste almindelige mennesker kommer kun i kontakt med professionelle fotografer i forhold til større begivenheder, såsom bryllup. Her er det til gengæld ikke unormalt, at fotografen udgør op til 10-15% af det samlede bryllupsbudget og derfor er det vigtigt at vælge rigtigt, så man får de bedste billeder. Men…..hvem EJER så egentlig dine billeder, når du har betalt? Vi har spurgt nogle af Bryllupsmagi.dks fotografer og en jurist!

Husk at bevare minderne via en dygtig bryllupsfotograf.

Monogram bryllup

Hvem har rettighederne til dine bryllupsfotos?

Uanset om du skal have et pompøst kirkebryllup eller en nedtonet, borgerlig vielse, er bryllupsfotos dine minder bagefter. Et bryllup handler meget om minder – minderne at dele om dagen bagefter og i særdeles dine bryllupsfotos, som synliggør minderne og som vi kan tage frem og se på i årene derefter.

For blot få år siden, var den almindelige ”dagsorden”, at man fik en mappe eller et album, med forskellige fremkaldelser af sine bryllupsfoto og kunne købe ekstra kopier til mormor, hvis hun ville have det.

I dag har computernes udbredelse og i særdeleshed Internet gjort det ikke bare muligt, men nærmest helt almindeligt, at dele bryllupsfotos med alle sine bekendte bagefter. Mange laver sin egen hjemmeside og viser billederne frem eller de lægges på forum som eks. på bryllupsforum så andre kan kikke med.

De færreste af os tænker over, om denne elektroniske deling og fremvisning er ulovlig, for ”Hey, det er da MINE bryllupsfotos?”. Og ja…….og nej…..det er det ikke.

Når du betaler en bryllupsfotograf for at tage fotos af dig

Når du betaler en bryllupsfotograf for at tage fotos af dig, har han helt automatisk rettighederne til fotoene. Det kan bryllupsfotografen ganske enkelt ikke fraskrive sig. Du kan – med bryllupsfotografens tilladelse – mangfoldiggøre dine fotos eller eks. lægge dem online, men du kan ikke, som udgangspunkt, antage at det er dine fotos fordi du har ”købt og betalt dem”. Du har købt og betalt bryllupsfotografen for at TAGE billederne til dig, men ikke for at overtage rettigheden til dem.

Derfor er det faktisk bryllupsfotografen, som bestemmer om du må kopiere dine billeder og vise dem på en hjemmeside og har vi at gøre med en bryllupsfotograf, som tager ekstra strengt på sagen, har du faktisk ikke engang automatisk lov til at printe dine fotos ud.

Det kan forekomme underligt og mange brudepar bliver meget fortørnede over at finde ud af det når det ér for sent. Vi har derfor talt med nogle bryllupsfotografer og en jurist for at finde ud af baggrunden.

Skal du giftes i Vestjylland? Se billeder fra Esbjerg fotograf her.

Hvad siger bryllupsfotograferne?

En bryllupsfotograf udtaler: ”Hvis et brudepar efterfølgende får lavet ekstra kopier af billederne, kan fotografen faktisk kræve erstatning hos både kunden og den, der fremkalder billedere og labortoriet straffes forholdsvis hårdt eftersom de må formodes at have fuld kendskab til regler og love. Når alt dette er sagt skal man også huske at brudeparrene også har rettigheder – til gode billeder og til at få “almindelig privat fornøjelse” af billederne. Jeg sælger billeder til kunderne til legal brug (eks. på deres websites) og er derfor også imod at de bruger dem uden tilladelse. Hvis en bryllupskunde har benyttet mine bryllupsfotos på eget site efter aftale, så vil det kun glæde mig at blive nævnt herpå – og at de så laver et link fra dit forum til deres egen side. Omvendt vil jeg ikke selv acceptere kunden selv scanner mine bryllupsfotos for så at bruge dem digitalt.”

Copyright – og ikke mindst (bryllupskunders) forventning om at kunne (forlange at) få højtopløste filer til egen (ringere og biligere) kopiering er er “branche”problem, som en del bryllupsfotografer desværre selv er med til at forstærke fordi de mange hobbyfotografer tilbyder bryllupsfotos som en hobbyindtægt og derfor ikke helt følger de regler, der findes på området.

Skal i bruge en dygtig bryllupsfotograf i Holstebro?

Hvad siger loven?

Juristens forklaring er ellers ret lige til: “§ 70 i oprethavsloven. Den, som fremstiller et fotografisk billede (bryllupsfotografen), har eneret til at råde over billedet ved at fremstille eksemplarer af det og ved at gøre det tilgængeligt for almenheden.” og fortsætter ”I brudepars situationer medfører ovennævnte regel, at de IKKE må scanne billederne ind og lægge dem ud på nettet uden fotografens samtykke, at de IKKE kan forlange negativerne udleveret fra fotografen og de IKKE har nogen rettigheder til billederne” hvilket ofte kommer som en overraskelse for brudeparrene. Kun med bryllupsfotografens samtykke kan du lovligt lægge billederne på internettet – så måske du skulle forsøge at tale med vedkommende atter engang.”

indhold