At bygge æresport er en gammel tradition

Æresport bryllup – At bygge æresport er en gammel tradition, der især holdes i hævd ved et bryllup. Brudeparret bliver glade for opmærksomheden de får af en ærestport og det ser da også smukt ud med den flotte æresport af gran og blomster om parrets hoveddør. Og det kan tilmed være ganske morsomt at bygge den, hvis man tager sig god tid til opgaven.

Findes der noget som overdrevet bryllupsplanlægning?

Hvordan bygger man en æresport til et bryllup?

Æresporten bindes som regel af bryllupsgæsterne, venner og familie dagen før brylluppet. Som regel mødes man tidligt på aftenen hvor man kommer listende så brudeparet ikke fatter mistanke til gæster. Tag gerne et kamera med og snup et par billeder udenvejs og når i er færdige. Det kan også blive et sødt minde til brudeparet, hvis i laver en mappe eller lignende med billederne til dem efterfølgende.

Alligevel ved de fleste jo, at det bliver arrangeret og brudeparet har en øl, sodavand og måske lidt spiseligt til gæsterne når æresporten er færdig. Det er dog kun et “høfligt” visit indendørs hos brudeparet. Gæsterne må ikke opholde brudeparet hele aftenen – De skal jo være friske og udhvilede til den store dag og mon ikke også, at brudeparet har lidt nerver på ? Ting der stadig skal nåes osv?

Til en æresport skal du bruge følgende

 1. Træ til konstruktion af skabelon, fx lægter
 2. Gran
 3. Blomster og grene
 4. Kornaks
 5. Lyskæder med kulørte pærer
 6. Forlængerledning
 7. Flag
 8. ¼-tomme plastikrør (til flagene)
 9. Karton til skjoldVandfast plakatfarve til skjold
 10. Kranstråd eller blomstertråd
 11. Søm
 12. Kramper
 13. Sejlgarn eller nylonsnor
 14. Sav
 15. Grensaks
 16. Saks
 17. Hammer
 18. Pensel
 19. Bidetang
 20. Hobbykniv

Hils på den dygtige fotograf Stine Bro fra Aalborg

Forberedelse

De, som skal lave æresporten, samles og enes om størrelse og pris på æresporten. Man bør også aftale en arbejdsfordeling. Evt. udnævnes en arbejdsleder. Arbejdet med selve æresporten bør indledes i god tid; den type opgaver tager ofte længere tid end forventet og kan desuden kræve en god portion tålmodighed og samarbejdsvilje.

Begynd med (diskret) at opmåle dørens bredde og højde, og undersøg, hvordan æresporten kan sættes fast. Kan der graves huller til stolperne, eller må der opfindes en mere Storm P.-agtig løsning? Undersøg samtidig placeringen af stikkontakt, så man ved, hvor lyskæden kan tilsluttes.

Selve æresporten laves af en træskabelon, der består af 2 ens sidestolper, 1 tværgående lægte til at forbinde sidestolperne, 2 lægter, som danner den spidse vinkel, og 3 mindre tværlister, hvorpå skjoldet fastgøres. Størrelsen af de enkelte dele afgøres af størrelsen på døren.

Når træskabelonen er færdig, sættes der gran på. Slå små grangrene fast med kramper, så de dækker træet helt. Begynd i toppen af porten, og slå grangrenene fast ned af de to sidestolper og over midterstolpen. Toppen af kvistene skal vende opad og dække ind over enden på den kvist, der ligger ovenover.

Lyskæden bindes dernæst fast i grankvistene, og blomsterne sættes fast i granet med blomstertråd. Sæt evt. flere blomster sammen, så de ikke forsvinder i det grønne.

Skjoldet kan købes hos en boghandler, men det er også nemt at lave selv. Man skærer skjoldets form ud i tykt karton og maler det med vandfaste plakatfarver. Mal skjoldet i rødt.

De obligatoriske oplysninger på skjoldet er: bryllupsdato, årstal, sølvbryllupsdato og brudeparrets initialer. Brug klare farver til skriften, så den står klart frem. Brug en skabelon til bogstaverne, og tegn dem først på skjoldet med en blyant.

Skjoldet slås fast på toppen af æresporten og kan omkranses med en lille blomsterkrans eller lidt ekstra gran. Som regel anbringes 2-4 flag omkring skjoldet øverst på portalen. Flagene fastholdes bedst, når de stikkes ned i ¼-tomme plastikrør, der er sømmet fast under grangrenene.

Når man sætter æresporten op, skal man være forberedt på, at der måske behøves ekstra træ eller andre ting til at afstive og fastholde æresporten med. Medbring derfor træ, reb, sejlgarn, søm osv.

Når æresporten er sat op, sættes der kulørte pærer i lyskæden, og den tændes. Husk at medbringe en forlængerledning.

Husk at brudeparret IKKE må benytte denne FØR de ER gift – Gommen bærer galant sin brud og dørtærsklen.

Læs mere om polterabend her.

indhold