Skal I kaste ris til et bryllup?

Skal I kaste ris til et bryllup? I løbet af et bryllup kan brudeparret nå at få kastet ris over sig tre gange. Første gang når de kommer ud fra kirken, næste gang når de kysser hinanden i forbindelse med brudevalsen, og sidste gang når de forlader festen. Traditionen med risene blev først indført i Danmark i forrige århundrede.

Historien bag riskastning

Før den tid brugte man simpelthen korn, der besad den samme kraft fordi korn eller frø ligesom ris rummer kimen til en ny spire. Skikken med at kaste noget efter brudeparret, for på den måde at overføre kraften fra det man kaster efter dem til selve brudeparret, kan føres helt tilbage til både de gamle romere og grækere. De sidstnævnte nøjedes ikke med at kaste kom, men hældte en blanding af figner, dadler, nødder og småmønter ud over brudeparret.

Man er i de senere år blevet opmærksom på, at fuglene kan blive syge af at spise de mange ris, der ligger uden for kirkerne. Og da korn eller frø jo er lige så fulde af kraft som ris, betyder det ikke noget, at man tager lidt hensyn til fuglene og istedet for ris bruger fuglefrø til at kaste efter brudeparret.

Kigger i efter det helt rigtige lokale til jeres bryllup?

Myten om ris og fugle

Ris svulmer ganske rigtigt op, når de bliver våde. Men det gør alle mulige andre frø også, og det tager frøspisende fugles fordøjelsessystem naturligvis ikke mindste skade af.

Det interessante ved en myte som denne er egentlig ikke, hvordan den er opstået. Den kan såmænd være fundet på af hvem som helst. Det interessante er, at den er helt umulig at udrydde, selv om den er åbenbart grundløs.

Årsagen er at denne myte rummer nogle kvaliteter, der gør den meget velegnet til at cirkulere mellem mennesker.

1. Myten rummer et dramatisk billede (den eksploderende fugl), som gør den nem at huske.
2. Den er hurtig og nem at fortælle videre.
3. Man bliver mindet om den med mellemrum, fordi den er forbundet med en bestemt tilbagevendende begivenhed: bryllup.
4. Man udsender et signal om at være et hensynsfuldt menneske, når man fortæller denne myte videre.

Når en oplysning rummer alle disse elementer af “god historie”, bør enhver skeptiker være på vagt. Oplysningen behøver ikke være usand, men den vil leve videre helt upåvirket af sandhedsværdien.

Læs mere om dygtige fotografer her.

Den gode måde at kaste ris på

Hvis man så alligevel beslutter sig for at ris vil I ihvertfald ikke bruge til jeres bryllup så findes der alternativer:

  • Korn/Fuglefrø
  • Rosenblade
  • Sæbebobler (som er meget brugt i USA)
  • Konfetti

Læs mere om professionel wedding planning her.

indhold