Den traditionelle brudekjole er hvid.

Men det er ikke længe siden at kjolen var sort. Og kun den kendsgerning at brudekjolen altid har været det fineste klædningsstykke en kvinde kunne iføre sig, har holdt lige siden tidernes morgen.

En gul brudekjole var i det gamle Rom symbolet på lykke. Det gule holdt onde ånder væk og samtidig varslede det held og lykke. Ovenover tunikaen bar bruden et gult klædningstykke og i samme gule farve et par sandaler samt et slør, som var viet til ægteskabet.

Fra middelalderen og til Renaissancen var ægteskabet mere et arrangement mellem 2 familier, hvor man specielt på bryllupsdagen fik lejlighed til at vise, hvor meget den enkelte familie var værd.

Derfor var brudekjolen ofte af guldindvirket brokade eller silke med halv- ædelstene påsyet. Alt sammen for ikke nogen skulle være i tvivl om familiens indflydelse og rigdom.

Senere kom de forskellige brudekjoler i stærke farver

Senere kom de forskellige brudekjoler i stærke farver. Specielt i Tyskland var det skik og brug, at kjolerne svarede til familievåbenets farver. F.eks. blev Kaiser Maximillians kommende brud gift i en knaldrød brudekjole fordi rødt dengang var Tyrols farve.

Men disse farver og kostbare stoffer var det ikke forundt den ”almindelige mand” at købe, hvorfor bruden i disse ægteskaber for det meste var iklædt sort brudekjole – ganske vist piftet op med hvid krave, hvidt slør og handsker.

I midten af sidste århundrede ændrede moden sig og Dronning Viktoria af England lod sig som en af de første i 1840 gifte i hvidt. Adelens døtre var begejstrede og efterlignede hende.

Hurtigt tillagde man også den hvide farve noget symbolsk – uskyld, renhed og jomfruelighed. Dette skulle overholdes nøje og kvinder hvis ry var plettet eller endnu værre – gravide brude – måtte ikke iklæde sig hvidt.

I dag kan man vælge frit – og alligevel følger mange skikken med hvidt eller cremefarvet.

Farve-symbolik:

  • Hvid: Uskyld
  • Rød: Lidenskab og glæde
  • Blå: Trofasthed og pålidelighed
  • Grøn: Håb

Se smukke bryllupsbilleder ved dygtig fotokunstner

indhold