Overtro og bryllup

Er bryllupsfestlighederne ikke i sig selv en stor tradition fyldt med overtro? Eller kan vi sige os fri fra det og selv danne vores egen fest?

Hvert land har nogle helt specielle traditioner og andre igen er fælles for flere lande.

Skulle man følge dem alle, så ville det hele blive styret af traditionerne og dermed blive ubundet og stift. De fleste vælger da også sine egne ”favoritter” blandt traditionerne. Men det vil nok være vanskeligt at finde et bryllup, som overhovedet ikke følger nogen traditioner.

Traditioner og overtro

Traditionerne er udmærkede og kan give et underholdende islæt til festlighederne, men bliver overtroen kombineret med traditionerne og dermed angsten for ikke at overholde ”reglerne”, dominerende, så kan det få uheldige følger.

Brudeparret bestemmer

Så tingene skal styres af brudeparret, men også af gæsterne, som godt kan tænke sig meget om, før de i god mening checker om brudeparret nu også følger de gamle traditioner. Nogle er endda så ubetænksomme, at de fortæller hvad der kan ske, hvis traditionerne ikke følges uden at tænke på, at der måske er 10 andre der checker andre traditioner og overtro, hvorved brudeparret nemt kan miste friheden til at nyde den store dag. For noget bliver siddende tilbage, også selvom brudeparret er jordbundne nok. (Overtro og bryllup)

Der holdes hvert år mange bryllupper i København

En af de værste er overtroen med den sorte kat

En af de værste er overtroen med den sorte kat. Hvis man møder en sort kat der løber over vejen på vej til brylluppet, så bliver ægteskabet ulykkeligt. Fornuftsmæssigt ved alle godt, at det ikke passer, men tvivlen bliver hos nogen siddende og kan måske have en selvopfyldende effekt.

Kan man være hvid brud flere gange

Kan man være hvid brud flere gange. En blidere form for overtro er, at man ikke kan blive gift i hvidt og med slør for 2. eller 3. gang så bliver forholdet fyldt med falskhed. Denne overtro er ganske givet opstået af, at bruden der vælger at følge den tradition og de skikke, der ligger i slør og hvid kjole, som symbolet på uskyld og renhed, dermed øver vold på disse skikke og traditioner ved at benytte symbolerne på en falsk måde, da en brud i 2. eller 3. ægteskab nok næppe er helt uskyldig.

Skal man se stort på det – eller skal man vælge at følge skikkene halvvejs og kun bruge de symboler man synes bedst om. (Overtro og bryllup)

Tak til vores store dag for lån af billederne

indhold