Er du blevet bedt om at være toastmaster til din vens bryllup, kan du her læse om de forventninger, der er til rollen som toastmaster. Blandt de mange forventninger til en toastmaster, er koordinering af taler og sjove indslag – men hvilke opgaver følger derudover med rollen som toastmaster?

Historien bag begrebet toastmaster

Toastmaster leder ”slagets gang” til et bryllup og styrer eks. talerækkefølge og lign. indslag fra gæsternes side – alt dette typisk er adskilt af at skåle og toastmaster er faktisk blot det engelske ord for ”ham der styrer skål’ningen”.

Man har kendt til begrebet toastmaster de sidste par hundrede år men man begyndte først at bruge funktionen rigtige for 50-60 år siden herhjemme i det finere borgerskab. Du kan være meget stolt over at blive bedt om at være toastmaster da det altid har været en speciel funktion som bindeled mellem brudeparret og gæsterne!

Toastmaster er typisk en frisk og udadvendt person med ordet i sin magt

Toastmaster er typisk en frisk og udadvendt person med ordet i sin magt og som forstår at holde styr på ”tropperne” i aftenens løb. Sammen med festens personale, skal toastmaster “komponere slagets gang” ved bryllupsfesten mht. sange, taler og andre indslag. Endvidere er det også vigtigt, hvis der er musikere under festen, at de bliver informeret og taget med i planlægningen.

Det er vigtigt at toastmaster har en god ”føling” med musikerne og ikke afbryder midt i numre. Vendt gerne til musikerne spiller et nummer færdigt – det er træls for både musikere og gæster, hvis der brydes ind i numrene hele tiden. Vent til der er en naturlig pause, eller lav evt. en aftale med musikerne om, hvordan du kan signalere til dem, at de skal gøre klar til en pause.

Læs mere om sjove festindslag til brylluppet her.

Sådan vælger du en toastmaster

Der er som sådan ingen regler for, hvem man skal eller bør vælge. Det er eks. en skrøne, hvis nogen forsøger at forklare dig, at I skal vælge gommens ældste broder eller den af vennerne, som I gætter på bliver den næste, som skal giftes. I bestemmer helt selv.

I kan med stor fordel vælge en toastmaster, som kender mange af gæsterne på forhånd – det gør det, alt andet lige, lettere at koordinere alle indslag og ”skæve” ønsker om eks. underholdningsindslag.

Sørg for jeres egen skyld for at vælge en person, der er ”tæt” på jer og som kender jeres grænser og dermed også ved lidt om hvilke typer ”underholdende indslag”, I helst vil undgå. Gider I ikke eks. frække sange med sexuelt indhold, er toastmasteren jeres ”filter”.

De gæster, som vil holde en tale eller bidrage med en sang eller et indslag, kontakter toastmasteren og kommer på listen over indslag – når tidspunktet for talen eller sangen kommer, er det toastmasterens ansvar at præsentere taleren eller sørge for at sange og lign. remedier bliver delt rundt til gæsterne. Det kan være nødvendigt at koordinere det med tjenere, køkkenpersonale og evt. musikere, så sange bliver delt rundt osv.

Gode råd til toastmaster

Nogle toastmastere misforstår rollen lidt og tror at de er en form for stand up komiker, som skal underholde hele tiden. Det er ikke meningen – med mindre, naturligvis, det er det, brudeparret har bedt om. En toastmaster skal blot holde styr på sange, taler og indslag, og gerne præsentere den enkelte taler. Toastmaster må gerne selv holde en tale men der er ingen forpligtelse om at toastmaster leverer indslag af nogen art.

Da det er toastmaster, som skal sørge for at den overordnede plan er til at holde, kan toastmaster godt tillade sig at udbede sig dels en kopi af eks. talerne på forhånd og eks. også godt tillade sig at bede talerne om at blive kortet ned. Det er vigtigt at der ikke går 4 timer med alenlange taler.

Er du inviteret som bryllupsgæst? Her er lidt gode råd

Toastmaster er er tillidspost

Det er ikke altid at valget falder på en person, som har LYST til at være toastmaster. Toastmaster skal helst være én, som kan magte opgaven, og som ikke er hamrende nervøs og kejtet. Det skal være en med noget fut i og ikke en, som gæsterne tænker ”åh nej” om, hver gang han slår på glasset. Husk: festen kan ikke tages om og brudeparret har valgt dig, fordi de håber at du er den helt rigtige person.

Hvis du ikke mener at du kan løfte opgaven – hvis du eks. kender sig selv godt nok til at vide at du bliver nervøs, så tak pænt nej til opgaven. Det er bedre at sige nej og evt. tage lidt sure miner fra bruden i god tid, end det er at føle sig som en hund i et spil kegler under hele bryllupsfesten.

Se mere om kreativ fotografering lige her.

indhold